Zarówno napar, jak i odwar to wyciągi wodne, które powinny być przygotowywane każdorazowo na świeżo.
Napar przygotowuje się przez zalanie rozdrobnionego surowca lub mieszanki (zwykle 1-2 łyżki stołowe) określoną ilością gorącej wody (najczęściej szklanką) i zaparzanie pod przykryciem, co jest szczególnie istotne w wypadku surowców olejkowych, przez ok. 15 minut. Można wykorzystać do tego termos lub dzbanek, najlepiej szklane.
Odwar natomiast wymaga zalania surowca lub mieszanki wodą (ok. dwóch szklanek, gdyż część cieczy odparuje), powolnego ich ogrzewania i utrzymania w stanie wrzenia do 30 min.
Pamiętaj, żeby wypić zioła ciepłe!
Kilka słów wyjaśnień, tytułem wstępu…
Drodzy Czytelnicy, zanim przystąpicie do czytania moich artykułów, chcę Wam trochę opowiedzieć o tym, jak są konstruowane. Informacje na ten temat znajdziecie tutaj.
Pamiętajcie, że zamieszczone na blogu treści nie mają charakteru porady lekarskiej i absolutnie jej nie zastępują. Jeśli coś Wam dolega, nie zwlekajcie, skonsultujcie się z lekarzem. Artykuły mają spełniać rolę informacyjną, stanowić źródło wiedzy, z którego trzeba umieć rozsądnie korzystać.
Jeśli chcecie wiedzieć kim jestem, otwórzcie zakładkę O mnie.
Pozdrawiam Was i serdecznie zapraszam do czytania, śmiałego komentowania, dzielenia się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami. Zaglądajcie czasem, bo przecież bez Was to wszystko nie miałoby sensu…
Pamiętajcie, że zamieszczone na blogu treści nie mają charakteru porady lekarskiej i absolutnie jej nie zastępują. Jeśli coś Wam dolega, nie zwlekajcie, skonsultujcie się z lekarzem. Artykuły mają spełniać rolę informacyjną, stanowić źródło wiedzy, z którego trzeba umieć rozsądnie korzystać.
Jeśli chcecie wiedzieć kim jestem, otwórzcie zakładkę O mnie.
Pozdrawiam Was i serdecznie zapraszam do czytania, śmiałego komentowania, dzielenia się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami. Zaglądajcie czasem, bo przecież bez Was to wszystko nie miałoby sensu…
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz